WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

Alles wat ergens anders op de website niet past, zoals schepen die ik voor het eerst door de sluis zag passeren, bijzondere werkzaamheden, etc. wordt hier geplaatst om voor een aantal weken te blijven staan. Daarna wordt het artikel verwijderd of houdt het een vaste plaats ergens op de website. In ieder geval gaat december verdwijnen in de nabije toekomst.

vrijdag 02 februari 2024 

Een restje van opnamen die ik in de laatste week van januari nog maakte. Het zijn hoofdzakelijk bekende schepen, alleen de Markant (031.10624) uit Beesden zag ik hier nog niet eerder.  

Dan wat schepen waarbij dacht met onbekende schepen te hebben. Helaas, de rest van die schepen kende ik al. Zo was daar als eerste de duwer/sleper Arcturus (023.07890) en vervolgens de Reinmar (023.15707) en de Sanne Marije (023.11150).

Dan waren er ook nog de Rotterdamse Jan (020.05404), de Brabant (023.12262) en de Zilvermeeuw 6 (022.11174)

Vanaf het Gedenkteken zag ik in de verte de Zuidenwind (023.13829) richting Waal gaan. Ongetwijfeld schutte het schip eerder in de Wilhelminasluis.

 Dan de laatste foto in deze serie. Het is de kleine duwer Springer (021.04374) die later nog een keer schutte.    


woensdag 31 januari 2024  

Op deze laatste dag van januari nu slechts één foto, eigenlijk een foto van een mededeling. De brug en deuren kenden  al een aantal weken bijzonder veel aandacht. Veel leek dat niet te helpen, want de volgende dag was er dan ook weer bijzonder veel en vaak belangstelling van oranje gejaste mannen. Ook vandaag kende strubbelingen met de brug gezien het hieronder staande bericht.

 Onderhoud 1998            

Foto's van onderhoud in 1998 van de sluis en ihb van de sluisdeuren die werden vervangen. De foto's zaten "verstopt" in mijn bureau, ik heb dan ook geen enkel idee wie de gulle gever van deze foto's is. De foto's zijn hier te bekijken.         

            

woensdag 24 januari 2024   

Vandaag een paar foto's genomen van verschillende plaatsen. De eerste was nog in de sluis en het was de Caan (023.11396) uit Sliedrecht. Een bekend schip. 

Daarna gingen we naar Zuilichem om vanaf de weg die daar vlakbij de rivier loopt wat opnamen te maken. Direct was daar het mts Volharding 14 uit Zaandam. Het schip, dat nog onbekend voor me was, leek weinig last te hebben van de wind.   

Ietsje verderop heb je een prachtig zicht over het water richting Zaltbommel. We zagen daar twee schepen ploeterend aankomen. Voorop was het de Belgische Dilis (060.03827) uit Brugge, ook een onbekende voor me.

Er niet ver achter volgde zo mogelijk met nog meer opspattend water, de Werkendamse Noveno (023.12259), misschien wel op weg naar huis. Ook dit was een onbekend schip voor me. 


dinsdag 23 januari 2024           

Deze dinsdag gaf toch wat interessante dingen te zien, maar ook daarvoor moest flink worden gewacht op schepen. Net als op de weg bleef het lang rustig. Het Munnikenland redde, want daar zag ik een paar schepen liggen. Dicht bij de weg en het enorme herinneringsbeeld zag ik de schepen al liggen. De namen Sueno (023.15216) en Maria Jeanet (023.15557) kon ik ontwaren, maar het middelste schip kon ik nog geen naam geven. 

Eenmaal dichterbij gekomen werd al snel duidelijk dat het middelste schip de Vagrant (022.03999) was. Het trio leverde een mooie foto op.

Achter het duo lag een eenzaam schip, de Iduna (021.01934) die net op dit moment werd gelost.

In de sluis was later een transport aandachttrekkend. Het was de Walrus V (023.20162) die een ponton van Aalst voor zich had. Het transport ging m.i. richting Hardinxveld. Maar de vragen waar het vandaan kwam en wat precies op het ponton lag, kan ik helaas niet beantwoorden.

Verder geen bijzonderheden vandaag. Wel raakte ik in Werkendam aan de praat met een oude schipper. Het bleek dat we gezamenlijke kennissen hadden. Het bedrijf Van Noorloos bijv. was bij ons heel goed bekend. Prachtige tijd, prachtige mensen. Misschien een bezoekje en dan met camera natuurlijk. Afwachten maar.

 maandag 22 januari 2024                              

Drie foto's deze dag met daarbij eentje die ik vanaf een plaats maakte die ik nog niet eerder op de foto zette, nl. vanaf de dijk tussen Andel en Veen. Het was in een van de Veense Putten waar de Aurora tegen de Parcival en Zuid-Holland lag. Later zag ik de Aurora (023.25405)hier schutten. 

In het Munnikenland lag de Maria Jeanet (023.15557) te wachten op de dingen die gingen gebeuren. 

De derde foto is van de Isala (023.24679) die in de loop van de middag richting Waal schutte.


vrijdag 19 januari 2024                    

Vandaag maar weinig foto's gemaakt, eigenlijk maar eentje. Het is een opname van het RWS IJsselmeer (039.00015). De andere foto van dit schip maakte ik eerder deze week. Het schip was trouwens nieuw voor me. 


donderdag 18 januari 2024  

Een dag die heel rustig begon en pas in de middag schuttende schepen liet zien. Een paar ervan staan hieronder. Het zijn de mij tot nu toe nog onbekende Risico (020.00455), de Harja II (023.04639) die na het schutten het Munnikenland inging en tot slot de Quadratum (022.06027) die je hier niet veel ziet. De andere schepen, een tiental, liet ik foutloos passeren.


woensdag 17 januari 2024 

Het blijft heel rustig wat de vaart betreft. De komst van een fikse vrachtwagen is daarom een welkome afwisseling. Zo te zien had de wagen afsluiters voor de riolen bij zich. Afsluiters die een aantal maanden terug werden opgehaald om onderhoud te krijgen. Naast het wachtgebouw liggen die dingen nu te wachten op een eventuele inzet.              

Toch ook aandacht voor een drietal schepen. Allereerst was dat de Werkendamse Walrus II  (027.23298) die vanaf de Maaszijde de sluis inkwam. Wij namen de foto vanaf de weg naar Slot Loevestein.

Het eerste schip vanochtend was de Mojave (023.12534) uit Papendrecht.

Tot slot een Friese sleper uit Makkum. Het was de Aegir (023.06783) die bekend is van het duwen van casco's die in Makkum waren gemaakt. 

Dat was het weer voor vandaag, weinig opzienbarend. Hoewel, die vrachtwagen maakt het een beetje goed. Benieuwd wat de dag van morgen komt brengen.

dinsdag 16 januari 2024

't Is behoorlijk stil en eigenlijk is dat net voor Kerst begonnen. Jammer, want het lijkt erop dat de sluis nu zonder beperkingen en/of storingen wil functioneren. Zelf doe ik mee aan het kleine aanbod en doe ik het vandaag met drie schepen. Allereerst met de Sperate (023.18495), gewoon omdat dit schip er opvallend goed uitzag.       

 De Saturnus (060.03903) kende ik nog niet en die viel dus op. Later bleek ik het schip toch van een sluispassage te kennen, de foto's hieronder bewijzen een dergelijke passage; in dit geval eentje richting de Waal.  

Tot slot een opname van een krachtpatser. Deze betiteling is heel positief bedoeld, want wat een power straalt deze Sea Olous (9997488) uit. Het is meteen de laatste foto vandaag.


Onderhoud januari 2022    

 Bij het opruimen vandaag van wat bureauladen kwam ik onderstaand knipsel tegen. Onderwerp is het onderhoud van sluizen en vervanging van oude en versleten onderdelen. De foto laat prominent de Wilhelminasluis zien.


Nieuws van 12 januari 2024  

Rustig nog steeds op de sluis, geen oranje gejaste figuren meer die de aandacht vragen. Maar nu wel een paar aandacht trekkende auto's die vanaf de ventweg naar beneden komen en daarbij en ook daarna geen snelheid minderen. Afijn, je moet wat te zeuren hebben toch? Maar goed, naar de sluis dan maar en de eerste passant daar vandaag was de Friese Gillis (040.29060) die met Johannes (023.20862) en Romke (023.20867) voor zich richting Waal schutte.     

Niet lang erna schutte de Mer-Blue (023.35071) richting Waal. Ook een schip dat ik al kende, maar die ik toch maar op de foto zette.

Daarna trok de Parcival (023.23869) de aandacht en dus opnieuw twee foto's. 

Nog steeds geen onbekend schip, maar de Mariëtte (023.39363) kwam daar toch dichtbij. Misschien was ze wel op weg naar de thuishaven Werkendam.

Dat was het voor vandaag. Morgen (zaterdag) en zondag geen aanvulling van het nieuws of het moet wel heel erg interessant zijn. 

Nieuws van 10/11 januari 2024 

Nog steeds gedoe gisteren, 10 januari, in de sluis, tenminste op de sluishoofden. Toen ik vanochtend voor het eerst vandaag naar buiten keek, zag ik dan ook Maashoofden in diepe rust met zelfs brandende in- en uitvaartlichten. Op de vroege foto hieronder is van licht nog geen sprake, die foto is dan ook van gisteren 09 januari en toen was het zicht anders. We, tenminste kenners, zijn wel nieuwsgierig naar het aantal uren dat deze klus heeft gevraagd en gekregen. Voor mij is dat onbelangrijk, ik heb alleen maar hardwerkende mannen gezien, tenminste op het grootste deel van de dag. 

 Er zouden dus weer schepen kunnen komen en dat gebeurde dan ook. Zij het dat schepen zich mondjesmaat meldden. Een paar ervan zette ik op de foto, niet de RWS 71, niet de Naomi  en nog een paar. Maar wel om te beginnen de Mojave (023.12534) uit Papendrecht die de eerste was die ik vandaag zag.               

De tweede was de Vacilando (022.05595) die we bij de Hoogwaterkering Kromme Nol niet rechtdoor zagen gaan, maar die de bocht naar rechts maakte om richting de sluis te gaan. Toen we weer thuis kwamen na bezoekje aan Heusden, waren we nog op tijd om de Vacilando te zien schutten.

De laatste foto is voor een blik op de Struikwaard! Momenteel geen echt wandelgebied, maar het zou moeten kunnen. Het is wel een prachtig gezicht!!

Nieuws van 09 januari 2024 

Een vreemd begin van de dag toch wel met weer oranje jassen op de sluis in actie, maar ook opnieuw een mededeling over de voortgang van de stremming. In de loop van de ochtend bleek een duikploeg op de sluis te zijn, ik zag actie op de Waal Sluishoofden. Het was enorm koud en dus nam ik een foto vanuit huis toen de duiker later het water uitkwam. 

Vooralsnog leek er weinig te gaan gebeuren en in de auto was het wel uit te houden. Op dus maar naar het Munnikenland waar de Friese Spes (023.12077) uit Leeuwarden was gearriveerd.

 Halverwege de middag werd het rustig op de sluis. Geschut werd er nog steeds niet. De sluislichten bleven dus uit. Opvallend een aantal stenen, los bij elkaar gegooid. Waarschijnlijk uit het water gehaald door de duiker. Maar afwachten wat er om 19.00 uur gaat gebeuren. Als er tenminste iets gebeurt. 

Nieuws van 8 januari 2024     

Veel nieuws is er niet, zeker omdat de situatie op/met de sluis hetzelfde is als de afgelopen dagen. Problemen zijn groot, want opnieuw waren drie monteurs actief. Het schijnt te gaan om een probleem met de deur(en) en dan i.h.b. het niveau van het water in die deur(en).  

Geen schuttende schepen, maar rust zoals hierboven op de foto. De mededeling van deze stremming werd ook weer aangepast. Jammer dat nog steeds wordt gesproken over die vermaledijde Voorhaven (Maashaven). Slaat nergens op natuurlijk. 

Toch nog een foto van een schip. Het is de Zwijndrechtse Duende (023.28050) die in het Munnikenland had geladen. Het was een onbekend schip voor me.


Nieuws van 6 januari 2024  

Dit keer maar eens beginnen met een stremming van de sluis. Voorbije zaterdag zag ik na het opstaan dat er niet werd geschut. Reden? Misschien het hoge water, misschien wel wat anders. De twee Mededelingen helpen ook niet echt verder. In de loop van de ochtend werd er wel geschut, maar niet veel later was de boel weer gestremd. Die twee mededelingen dan maar, waarbij de "oplostijd" voor mij volkomen nieuw is.  


Een opvallende gast tegen het einde van de ochtend, de RWS 73 (039.00010) die richting Waal kwam schutten. Leuk, want op dat moment zat Sarina Kant bij ons. Sarina is een dochter van wijlen Henk Kant, sluiswachter op de Wilhelminasluis die met zijn gezin ook hier woonde. Ze kwam bij ons om het door haar uitgeleende dossier over de sluis op te halen. 

Niet veel later de Vacilando (022.05595) die naar de Maaskant schutte, twee opnamen.

Tot slot een opname van de Werkendamse Noorderlicht (060.02914) die richting Waal ging. Het leverde een lange rij wachtende auto's op.


Schepen op 03 januari 2024 door de sluis  

Van die schepen heb ik een drietal gekozen, gewoon omdat ik op het moment van hun passage net even thuis was. De eerste was het werkschip Willem van Kessel (023.29962) uit Elburg. Een schip dat ik nog niet eerder zag.

De tweede was het varend hotelschip Elodie (022.06627), maar die zag ik wel eerder.

De derde en laatste voor vandaag was de Marina (060.03871).


Januari 2024: Artikel over Kerst in Werkendamse Haven. 

Schepen in december 2024 van boven naar beneden:

De sleper Hanne op de Waal; vervolgens de schepen bij De Heus in Andel. Vooraan de Volonta en Valinta met erachter de Alfa Mea. Daaronder van voor naar achteren de Expecto, Coram Deo en de Deimos. Dan een foto van de Mrs. Jones in de sluis op weg richting Waal. Tenslotte een werkschip dat naar de werf in Aalst ging. Ik meen dat dit de Sea Oulos (9997488 )was. 


Hoog water in december; een paar opnamen

woensdag 27 december: Aandacht voor de folder van de Stichting die zich ijvert om het gebied       met dezelfde naam een upgrade te geven.

dinsdag 26 december:  Aandacht voor informatie over de kans bij het graven in de bodem oorlogsresten tegen te komen. 

Kerstmis 2023: Vandaag aandacht voor twee foto's die mijn betere helft maakte van de schutting van de Antonia,  die daarmee net voor de Kerst verhuisde van de Maashaven naar de Waalhaven. Mijn echtgenote had waarschijnlijk een vooruitziende blik, want niet veel later viel een pakketje in de brievenbus, afkomstig van diezelfde Antonia. Wat ontzettend leuk!! Leuk zeker ook om te weten dat de website door de Binnenvaart wordt bekeken en gelezen! Antonia, bedankt!!


zaterdag 16 december: Oorlogsgraven in Werkendam

 woensdag 13 december: Battlefield Tour