Bodemvondsten
Bij het omspitten van de tuin enige jaren geleden vond ik twee hulzen, eentje gaaf, de andere met een gat er in. Ik probeerde info erover te krijgen, dus welk jaar, welk wapen, welk land, etc. Hulp daarbij kwam van verschillende kanten. Interessant was zeker de codering onderaan de huls rond het slaghoedje. Deze codering was op de ene huls P120 *S* 5 39 en op de tweede: P186 *S* 21 37. Duidelijk mag zijn dat het begin van de volgorde van letters en tekens door mij willekeurig is gekozen.
Er kwamen reacties. Een zekere Raymond gaf in 2006 als reactie:
"Munitie is waarschijnlijk Duits, Mauser 7.9 mm munitie, wellicht gebruikt in een Mauser 98."
Ron reageerde twee jaar later met:
"Inderdaad, alles met een "p" er voor is Duits. Die "s" geeft aan dat het om een borende patroon gaat."
Via de Documentatiegroep '40-'45, waar ik toen lid van was, kwam de volgende verklaring. "Het zijn Duitse hulzen, waarbij de P met het nummer de fabriek aangeeft. *S* = stalen huls, 5 en 21 zijn productienummers en 39 en 37 staat voor de jaren waarin ze zijn geproduceerd".
Zelf nog verder gezocht waaruit bleek dat de eerste is gemaakt in 1939 bij Dynamit A.-G., vormals Alfred Nobel & Co, Werk Empelde en de tweede in 1937 bij Metallwerk Wolfenbüttel , Halchterstrasse 21.
O.a. werd bekend dat een fabrikant van munitie de Polte Armaturen- u. Maschinenfabrik AG in Magdeburg, later is de naam veranderd in 'Polte-Werke', was. Maar als de hulzen inderdaad bij een Mauser 98 horen, kun je je afvragen wat de oorzaak of reden is dat een dergelijk wapen bij de sluis is afgevuurd. Ooggetuigen vertelden over de Duitse soldaten die de brug over de Wilhelminasluis bewaakten en bewapend waren met Mausers.
Ik heb wel eens met een ooggetuige gesproken die als kind getuige is geweest van geallieerde vliegtuigaanvallen op Duitse stellingen bij de sluis. De vliegtuigen kwamen aanvliegen met de zon in de rug vanuit zuidelijke richting. Mogelijk hebben op de sluis aanwezige soldaten hierop met hun Mausers geschoten.
Waarschijnlijk zijn hier dan wel meer hulzen te vinden.
Een interessante aanvulling komt van David Hoes: "In dit artikel staat dat s* staat voor staal, in werkelijkheid staat die s* voor koper. Veel Duitse hulzen beginnen met het zogenaamde "p" nummer. Daar kun je uit afleiden waar een huls gemaakt is. Dus als er een "p" op staat, kun je er van uit gaan dat het Duits is.
De afgebeelde hulzen behoren tot de standaard die o.a. in de K98 Mauser, MG42, MG34 enz. gebruikt werden. Kaliber 7.295 als ik het goed heb."
Ook in de tuin van mijn buurman is een soortgelijke huls gevonden, zie hierboven links). De code daarop is P?S* 14 37. Jaren later kreeg ik twee hulzen die zijn gevonden met een metaaldetector op De Plaat. De kleine huls had nog een houten punt. Codes op de onderkant zijn onleesbaar.
Granaten bij Wilhelminasluis
Verschillende keren is nagegaan of oorlogsrestanten in de buurt van de sluis lagen. In 1980 gebeurde dat ook en het leverde aardig wat op. Zie daarvoor de foto's hieronder.
Het opblazen van het oorlogstuig op een voetbalveld bleek niet een goed idee. Dat gebeurde later dan ook niet meer.
Jaren later werd bij toeval een brisantgranaat op het strandje tegenover Andel gevonden. Gelukkig was de vinder ervan zo kien om het "ding" te laten liggen en de Hulpdiensten in te schakelen. Bijna ter plaatse werd de granaat opgeblazen.
In november 2023 verschijnt van de gemeente Altena een zogenaamde Risicokaart. Daarop aangegeven zijn de plaatsen waar rekening moet worden gehouden met restanten van de Tweede Wereldoorlog en vooral met onontplofte munitie.