WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

In 1969 wordt het schip met bouwnummer 224 op de Scheepwerf "Vooruitgang" van Mulder & Suurmeijer als Poolvos gebouwd. Het is dan een ijsbreker/motorduwboot met als afmetingen 29.50 x 7.36 x 2.36. De voorstuwing komt van een 700 pk Kromhout. 
De precieze datum van de tewaterlating heb ik tot nu toe niet kunnen achterhalen, maar de twee foto's die van dat plechtig en toch ook feestelijk gebeuren zijn geven een goed beeld van dit zo robuuste schip.

Na de tewaterlating en afbouw gaat het schip varen voor Vereniging voor Algemene Scheepvaartbelangen Amsterdam in Amsterdam, waarna het in 1983 van eigenaar veranderd. Tot 1989 vaart het vanuit Wormerveer voor E.W. van Doorn. Hieronder een aantal foto's van het schip als Poolvos.

In 1989 gaat de Poolvos niet alleen over in andere handen, vanaf dat jaar gaat het schip varen onder de naam Morgenster voor T.J. de Waardt met als thuishaven Ouderkerk a/d IJssel. Deze periode duurt slechts drie jaar, want in 1992 verandert de Morgenster weer van eigenaar en ook van naam.

In 1992 gaat het varen voor Antarctica Vof in Maasbracht, de naam wordt dan gewijzigd in Antarctica II. Ook van die periode, van ruim tien jaar, bestaan een aantal foto's.

In 2002 komt een einde aan de Antarctica II-periode als het schip voor de vierde keer van eigenaar en thuishaven veranderd. In dat jaar gaat het over in handen van R.N. van Zanten die domicilie houdt in Ammerzoden. Het schip gaat dan Jamaica heten en onder die naam heb ik het schip vele malen door de Wilhelminasluis zien komen. Zeer waarschijnlijk zal het nog met regelmaat een bezoek brengen aan de sluis.
Logisch dat van deze periode een flink aantal foto's bestaan. Een kleine selectie ervan staat hieronder.

In De Stroming Courant van september 2015 staat een artikel over de opwaardering van de Jamaica.


                    terug naar Bijzondere Schepen