WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

juli 2023       

zondag 30 juli 2023        

Vandaag toch maar wat materiaal op de site gezet. De mij gestuurde foto's zijn te leuk om zomaar te laten passeren. Allereerst zijn daar mijn achterneven Lennard en Arnoud Glasbeek die een trip door o.a. de Baltische staten maken. Zij stuurden me een opname van een cruiseschip in de haven van Riga.

Een tweede opname kwam van Hans de Weerd. Het was een foto die hij vanuit de Oude Silo in Andel maakte van de Aquarius, het schip van het Waalwijkse Zeekadetten Korps. 

Nu zag ik die Waalwijkse Zeekadetten een paar keer door de sluis komen, zij het dat dit al een aantal jaren terug was. Gezocht in mijn archief en gevonden. Een drietal foto's van die vondst uit 2008 staat hieronder.

Mijn foto voor vandaag bestaat uit vier schepen in het Munnikenland. Van voor naar achter zijn dat de Naomi, Loreley, Casimir en Rigel.

           terug naar boven        

vrijdag 28 juli 2023   

Vakantietijd en dat is niet alleen te merken aan de hoeveelheid schepen en scheepjes in de sluis, maar ook aan deze website. Het kan zomaar gebeuren dat ik een dag of dagen oversla wegens het verblijven elders. Maar goed, meestal haal ik die absentie later wel weer in. Zo ook nu als begin met een foto van de Alfa-Rosso die, geladen met flink wat containers, door Hans de Weerd vanuit de Oude Silo op de foto werd gezet. Hieronder de foto. Daaronder staan foto's van het schip in de sluis.              

Meer bijna vergeten foto's heb ik niet, maar vandaag viel me een scheepje op met de naam "Oan 'e kant" Dat moest en bleek ook een Fries te zijn. Leuk om mijn Fries ietwat op te halen.

Iets later zag ik de Zephir de sluis in komen, gevolgd door een aantal recreanten. Een leuke schutting zo en dus een foto.

Dan zag ik tijdens onze wandeling dat de Alfons Marie, een meer dan 100 jaar oud schip, de sluis passeerde. Joost Roeland hielp me weer met een foto, hoewel deze elders is gemaakt. 

In het Munnikenland zag ik de Naomi die een verfbeurt kreeg. 

Daarna bij het lezen van wat kranten zag ik verschillende schepen passeren. Omdat de rimboe nog steeds wordt uitgebreid toch maar een paar foto's van de Soraya, de Storm en de twee rondvaart-boten Zeearend en Wiljo half verborgen door het ordinaire groen.

Was dit alles wat de vaart door de sluis betreft, het Groen verdient toch ook aandacht. Aan de overkant van de sluis zag ik een kittige maaimachine die naast het gras later ook het uitdijend bos in de taluds te lijf ging. 

Maar eerst kregen de heggen rond de beide parkeerterreinen een knipbeurt. En hoe! Het zicht is weer uitstekend geworden en daarmee is de situatie heel wat veiliger.

De taluds werden ook onder handen genomen, maar die strijd verloor de maaimachine. Nog steeds is het een bende die rest in en op de taluds. Ook de bruggetjes spelen een verloren strijd. 

Nu heb ik lang geleden geleerd dat een spontane reactie wel eens averechts kan werken. Je hoort mij dus niet over deze ietwat schandalige situatie.

          terug naar boven           

dinsdag 25 juli 2023  

Die duwer Thetis (020.08309) blijkt de laatste dagen hier in de buurt te kunnen worden gespot. Deze keer zag ik dit schip bij de vulpijp van Covaco liggen. Nog steeds met de bak Charlotte.                    

Ietsje dichterbij de weg, bij de kraan om duidelijk te zijn, lag de Naomi te lossen......denk ik.

Dicht bij de weg lag de Adelaide (023.15676) te wachten op de dingen die konden gaan gebeuren

In de sluis zag ik veel later de duwer Jacolien (023.24299) met de Zagri 16 (030.11999) voor zich. Ik besloot clandestien, de sluishoofden zijn weliswaar amateuristische wijze afgezet, er een foto van te maken.

Iets heel anders dan. Onze pruimenboom is door een boswachter van Brabants Landschap ziek verklaard. Hij heeft -natuurlijk- gelijk en de symptomen verergeren zich dan ook. Delen van de boom zijn al afgestorven. Heel bijzonder daarom dat de boom toch ook nog pruimen draagt.

Dan nog een trio opnamen van materiaal dat door duikers van de bodem is gehaald tijdens het oplossen van een stremming doordat er materiaal tussen deur en bodem zat. Vanmiddag zag ik een paar jongetjes delen van dit materiaal in het water gooien. Lijkt me toch niet de bedoeling. Toen ik op die plek arriveerde waren de vogels reeds gevlogen. Op die plek hoefde ik ook geen hulp van de sluiswachter te verwachten. De omroepinstallatie is immers NOG STEEDS NIET IN ORDE GEMAAKT!! Daarbij heb ik begrepen dat een sluiswachter op zijn post moet blijven en niet mag ingrijpen. 

Foto 1 en 3 hierboven zijn van respectievelijk het Maashoofd west en Maashoofd oost, terwijl in het midden en al eerder geplaatst een stuk hout in het gazon ligt.

            terug naar Nieuws        

maandag 24 juli     

Niet echt druk, maar toch alleszins de moeite waard om op de foto te zetten. Dat begon met het cruiseschip Wending (030.51185) uit Heeg. Het schip was nog onbekend voor me.

Tweede was de duwer Thetis (020.08309) die met de bak Charlotte, gehaald in Andel, op weg was naar het Munnikenland.

Dan twee oudjes die de aandacht trokken en ook kregen. Het waren de Anna, geen gegevens verder, en de Muiter 11, een scheepje uit 1910. Beiden onbekend voor me. 

 In de Waalhaven lag een tijd de Wendy-Dua (022.05627), geen onbekende voor me.

Onbekend was wel de forse duwer Leo (023.24502) van Rederij De Jong.

             terug naar Nieuws      

zondag 23 juli 2023  

Toch nog wat foto's vandaag dankzij Hans de Weerd die tegenover het vakantiedorpje woont. Met zijn mobieltje maakte hij deze opnamen. De foto's geven een goed beeld van de sfeer die bij de schepen moet heersen. De twee laatste foto's zijn vanaf De Rib en van De Rib gemaakt. Te zien zijn de Neeltje, het schip van de Woudrichemse vissers, en de duwer Thetis met de bak Bente voor zich.        

                terug naar Nieuws

zaterdag 22 juli 2023  

Weinig te beleven vandaag of het zou moeten zijn dat tegenover de fabriek van De Heus aan De Rib en achter de dijk bij Poederoijen zich een traditioneel dorpje vakantievierende schepen ontwikkelde. Geweldig leuk om te zien.

Van verschillende kanten is het drijvend vakantiedorpje te zien, bovenstaande foto is gemaakt vanaf de dijk bij de Poederoijense Hoek. Links vooraan ligt de Alberanto (023.15901) en helemaal rechts de Lis (022.00516). Ertussen twee Res Nova's (030.30771). Niet zichtbaar zijn de La Cabana (023.13980) en de Casa-Nova (021.01038).

 Bij De Heus aan De Rib ligt ook nog de Thetis (020.08309) met een bak, maar deze combinatie hoort niet bij het dorpje.  

Dan ook nog 's middags een opvallend schip in de sluis, de The-An VI (023.12794) richting zuid.

Bij Covaco in het Munnikenland zag ik de mij nog onbekende Zwitserse sleper/duwer Bo Djovanny (023.25411) en ook de Ventis (023.13682). De hierboven eerder genoemde Alberanto was trouwens ook nog onbekend voor me.

Het is nu zondag en het was en is heel rustig in de sluis. Zelfs recreanten lijken thuis te blijven. 

           terug naar Nieuws

vrijdag 21 juli 2023     

Op deze dag bijna alleen maar foto's vanuit huis gemaakt en des te meer viel op hoe het clandestiene groen op de taluds van de sluis het zicht verspert. Daarom een paar foto's die dat illustreren, ze zijn genomen tijdens een schutting van de Lis (022.00516), de Res Nova (030.30771), de Mer-Blue (023.35071), de Noorderzon (023.17437) en de Zeearend (021.03253). Ik hoop dat deze nummers correct zijn)

Een kijkje in het Munnikenland leverde in ieder geval een helder zicht op de Statenstad (023.19708) op. 

          terug naar Nieuws

woensdag 19 juli 2023     

Weinig foto's gemaakt, waarvan die van de Mrs Jones (060.02531) de eerste was. Het schip lag toen in de Waalhaven nadat het al eerder was geschut. Het schip dat de haven uit vaart is de bekende Tripang (023.06154).        

Daarna, toen we langs het Gedenkteken liepen, maakte ik nog vier foto's van de schepen die bij Covaco lagen. Van voor naar achteren waren dat de IJsvogel (023.18773), de Nivoma (023.14749), de duwer Thetis (020.08309) met de bak Bente voor zich en nog verder weg de Bestevaer (032.90261).


                       terug naar Nieuws        
       

dinsdag 18 juli 2023            

Vandaag weinig opzienbarends gezien. Wel de Z9 die een aantal recreanten naar voren dwong, dat op een goede manier. 

V.w.b. de stremming van gisteren hoorde ik dat deze vooral kwam door problemen met een tandheugel (?), maar ook door de door duikers naar boven gehaalde boomstronk.

Hieronder het laatste bericht over deze stremming op Vaarweg Informatie. Vandaag tot nu toe geen last gehad.

          terug naar Nieuws              

maandag 17 juli 2023  

Vanochtend al vroeg vertrokken en dus de sluis maar weinig aandacht gegeven. Wel zag ik bij Covaco een drietal schepen liggen. Ver na vieren kwamen we weer terug , juist op het moment dat de Coram Deo in het Munnikenland aankwam.      

Thuis vond ik een bericht van een schipper die vroeg wat er aan de hand was bij en met de sluis. Geen idee natuurlijk, maar toen sprak ik een "kenner" die me wees op een bericht in Vaarweg Informatie. Natuurlijk zocht ik die website op en ik vond daarbij onderstaande.

Op dat moment was het al ver na 16.00 uur en waren de sluislichten nog uit. Wel zag ik twee mannen bezig aan/op de Maasdeur oost (H3), de deur bij de weg. Het is lastig de mannen te zien tussen al het weelderig groen dat de sluis bijna onzichtbaar maakt.

Wel, het is nu precies 19.00 uur en ik heb begrepen dat er iets aan de hand is met de tandheugel, wat dat dan ook mag zijn. Overbodig om te melden dat de stremming nog steeds niet toelaat dat er wordt geschut. Voor mij zit het er nu op, complimenten voor de mannen die nog bezig zijn het probleem op te lossen. 

             terug naar Nieuws   

 zondag 16 juli 2023 

Vorige week zondag zag ik de Barendrechtse Divitiae (031.70681). Ik maakte er wat foto's van, maar plaatste die niet. Vandaag wel door twee foto's die ik vanuit huis maakte en nu net aan elkaar plakte. Een heel schip werd het daardoor niet, maar dat was ook niet de bedoeling ervan.

Vandaag in het Munnikenland behoorlijk wat flinke laadbakken, ik meen zelfs vier stuks. Maar mijn belangstelling werd vooral getrokken door de Milan (023.33247) uit Maasbracht. Ook vooraan bij het Gedenkteken lag nog een aandachttrekker. Het was de Sumus Umbra. Nu kende ik een Sumus Umbra, maar dat bleek niet deze te zijn. Een nieuweling dus voor me.

Vandaag bleef het in de sluis rustig en over het algemeen ook stil. Maar wat kunnen sommige recreanten er een zootje en/of ordinair gebeuren van maken. Afijn, het is vakantie en dan wordt alles ietwat "losser".

Een mooie periode om wat foto's van bijv. andere sluizen en/of waterwerken te plaatsen. Dat doe ik nu ook door een prachtige opname die mijn dochter Ragna maakte toen zij een vakantie doorbracht in België en daarin ook de Schepenlift van Strepy Thieu bezocht. Leuk omdat juist op dat moment  een binnenvaartschip de bak uitvoer (links). Even googelen en je weet alles van dit stuk techniek.

Via mijn zwager Jos van der Horst uit Gouda krijg ik regelmatig foto's toegestuurd die zijn kleinzoons (en dus mijn achterneefjes)  van verschillende plaatsen maakten. Dit keer kreeg ik opnamen die Lennard Glasbeek maakte op en van Malta, maar ook twee  vanuit het Kroatische Rijeka. 

              terug naar boven          

zaterdag 15 juli 2023  

Om deze website goed bij te houden was deze afgelopen dagen teveel gevraagd. De dagen vlogen voorbij en heel wat goede foto's gooide ik weg. Dat kon, want gelegenheid tot publicatie was er toen niet. Ook nu eigenlijk niet, maar toch een aantal foto's van passerende schepen of schepen bij De Rib en/of het MunnikenlandDrie schepen om te beginnen met het Belgische schip Siguenza (060.03252).

 Een schip met zo'n bijzondere naam kon ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Ik bedoel hiermee de Äpril uit het Friese Lemmer (022.04015)

Bij Covaco  zag ik een duwer uit Urk met een grote bak ervoor liggen. De namen die ik erbij kan geven zijn Cheeta (023.23230) met Bente voor zich.

Het was druk in het Munnikenland en uit die bezoekers koos ik de Regenboog (023.11827), een schip uit Landsmeer. 

Dan werd er ook nog "hard" gewerkt en in dit geval ging het om het verwijderen van de cilinders die de hoogwaterdeuren in beweging kunnen krijgen. Deze werden nu verwijderd en komen, volgens planning, in week 34 terug. Een kraan vertolkte in de operatie een flinke rol!

Leverden de mannen die met deze operatie bezig waren een goede prestatie, opvallend was dat alles door mannen werd klaargespeeld. Maar in de loop van ochtend kwam een groep RWS'ers een kijkje nemen op de sluis. In deze groep wel een aantal mensen van het "zwakke geslacht". Wat deze groep kwam doen? Geen idee.

Dan toch nog maar twee passanten van de sluis. Allereerst de Splendid (023.12868), een Werkendams schip dat door de naam herinneringen oproept aan de Splendid Bar in de Spoorstraat in Den Helder, waar menig uitstekend biertje werd getapt en genuttigd.

Ook interessant was de Amazone (023.15771) uit Krimpen a/d IJssel die richting Gorinchem ging. 

Ook hier is het bijna vakantie. Tijd voor foto's van andere plekjes dan de Wilhelminasluis. Wie?

         terug naar boven

donderdag 06 juli 2023   

Vandaag alleen gekeken naar schepen die ik nog niet kende. Bij Covaco in het Munnikenland was de Marcari (060.03869) uit Antwerpen het eerste schip dat aan dat criterium voldeed. Een foto dus.   

 De tweede was de eveneens Belgische River Drone 3 (061.05768). Een bijzonder gezicht toch wel zo'n stuurhut die voorop staat. Op de foto kijk je tegen de achterkant aan.

Ook kwamen nog twee onbekende schepen langs die nieuw waren voor me. Juist op die momenten was ik even niet thuis. Geen foto's dus.

Dan was daar opeens een Chinook die een aanval leek te doen op de Antonia die even daarvoor nog schutte. Hans de Weerd, ex-RWSer en dus een kenner, nam foto's en schreef erbij "Ze gaven elkaar nog net geen kusje, het leger en de Antonia!" Een romanticus dus.

 Hans slaagde er ook in om de Chinook twee keer van dichtbij op de foto te krijgen.

          terug naar Nieuws

woensdag 05 juli 2023 

Vandaag was flink slecht weer voorspeld en onze bedoeling was het dan ook om in huis alles af te wachten. Toch wa6 opnamen van passanten gemaakt, hoewel de weelderige begroeiing een goed zicht onmogelijk maakte. Maar bij de RWS Merwestroom was daar Hans de Weerd die vanaf zijn balkom een goed zicht had op dit schip. Hieronder eerst die Merwestroom vanuit huis met eronder de bijna jaloers makende opname vanaf het balkon van de Oude Silo.         

Bij de Elodie (022.06617) had ik die hulp niet. Toch de foto maar hieronder geplaatst.

Ook de oude (1912) motorsleepboot Jan Willem (033.20083) ging zo gecamoufleerd op de foto.

  Dan aan het einde van de middag opeens de grote De Nassau in de sluis. Het weer was beter en   daarom toch maar even naar het sluishoofd.  

   terug naar Nieuws

   dinsdag 04 juli 2023 

In het Munnikenland blijft het maar druk. Toen ik vanmiddag op weg naar Zaltbommel erlangs reed lagen er vier schepen. Hieronder drie schepen van voor naar achter gezien. Dat waren de Cornelis B (021.03598), de Boadicea (023.21611) en de Da-Mar (021.02904). Achterin nog de Hendrik-D (060.00564) die alleen op de foto ging.. Op de terugweg naar huis zag ik dat er een schip was bijgekomen, de Janneke (031.70656). Ik maakte er geen foto van.

  terug naar Nieuws       

maandag 03 juli 2023  

Toch maar foto's, vooral omdat die schepen kunnen laten zien die ik hier niet eerder zag. De eerste daarvan was de Desiderio (023.28793). Nu kende ik al een Desiderio, maar dat was deze beslist niet. Het was nog vroeg en dus maakte ik wat foto's vanuit huis. Kun je meteen zien hoe de sluis, een Rijksmonument, wordt verkwanseld.

In het Munnikenland lagen ook wat schepen, de Tempore (023.16112) en de Ussus (031.70650). Bij de eerste geldt hetzelfde als bij de Desiderio: ik kende al een Tempore, maar deze was nieuw voor me. De Ussus was al een bekende voor me.

In de Waalhaven lag tot halverwege de middag de Belgische Astaroth (023.11328). Later ging dit schip de bocht om naar het Munnikenland.

Niet lang erna schutte de Belgische Manoë (023.26975), ook al een schip dat ik niet kende. Ook deze Manoë ging na het schutten het Munnikenland in.

      terug naar Nieuws             

zondag 02 juli 2023    

De laatste dagen heb ik me weinig bezig gehouden met de website, gewoon omdat het zo uitkwam. Vandaag dan toch weer wat foto's van schepen die me opvielen. Als eerste was dat de Anora uit Krimpen a/d IJssel die ik in het Munnikenland zag. Dit schip was een onbekende, tenminste onder de naam Anora (023.11328) , want onder de naam Bonafide, Coralien en Esto-Fidelis zag ik het hier eerder. Hieronder eerst het schip nu, eronder drie opnamen van oude(re) namen. 

Ook de Belgische Astaroth (023.25529) kende ik niet, zelfs niet met een andere naam.

Dan viel me ineens een Zilvermeeuw-schip op, in dit geval de Zilvermeeuw 5. Dit schip komt hier niet regelmatig, tenminste ik zie deze Zilvermeeuw 5 niet al te vaak. Leuk dat op de derde foto de Nomade, die aan de remming ligt dit weekeinde, is te zien.

Dit was het weer voor vandaag. Het blijft rustig in en om de sluis.

      terug naar Nieuws