WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

augustus 2023     

zondag 13 augustus     

Zaterdag jl. al begonnen met foto's voor de sluissite te selecteren. De eerste daarvoor werd de OD2 Neeltje, een ex-vissersschip. Al vaker zag ik dit schip, vandaar iets meer foto's dan gewoonlijk . Eerst de foto die ik gisteren maakte, eronder wat oude(re) opnamen.     

Op weg van Woudrichem over de Maasdijk naar de Wilhelminasluis haalde ik een oude sleper in, de Onrust (023.09918) uit Mijdrecht. Natuurlijk stopte ik om het schip een foto te geven.

Vandaag opende met een bekend schip, de Angeline (021.00490) uit Amsterdam. Op het schip een reclamedoek voor Bike & Barge Holland Tours. Neem voor meer info en reizen maar een kijkje op deze website. Klik maar hier.

Hans de Weerd stuurde twee bijzonder aardige foto's die hij maakte vanuit de Oude Silo. Eerst een opname van de Anna Magrietha uit Woudrichem, eronder het verschil met een moderne recreant. Zoals Hans bij de foto's zei: "Weer zo'n oudje onder zeil. Een schril contrast met die strijkbout op de voorgrond!" 

Tot slot opnamen van een drijvend/varend huisje dat halverwege de middag richting Maas schutte.

               terug naar Nieuws       

vrijdag 11 augustus 

Hoewel iedereen vakantie lijkt of blijkt te hebben, heerst dat prettige gevoel van vrij zijn hier niet helemaal. Geen vakantiegevoel voor ons dus, net als voor schippers die onverdroten doorvaren. De schepen van een paar van die mannen en vrouwen heb ik op de foto gezet. Alle foto's zijn van de afgelopen dagen.      

Hierboven de Maasbrachtse Jamaica (023.17777) die wordt gelost bij Covaco in het Munnikenland. Later kwam deze Jamaica door de sluis op weg richting Maximakanaal.  Hieronder Donna (020.05832) die op een afstandje bleef wachten tot het haar beurt was. Het leverde een mooi beeld op van het schip.

Toen ik daarna naar huis terug wandelde zag ik vanaf de brug dat de Schiedamse Ostrea (02005832) aanstalten maakte om te vertrekken. Snel een foto gemaakt.

Vanuit huis maakte ik ook een foto. Eigenlijk twee die ik daarna aan elkaar plakte. Het was de grote Endurance (061.05019) uit Werkendam die zo in stukken voorbij kwam.

Vandaag kwam de Amato (023.19481)  uit Alblasserdam voorbij richting Merwede. Dit schip kwam nog nu in mijn archief voor, nu wel. 

 Dan nog een schip met een prachtige boeg en lijn, een klipper die werd vastgelegd door Hans de Weerd die er zelf dit over zei: "Klipper met anker, parasol en wapperende driekleurrichting sluis". Jammer, ik miste het schip hier.

Dan nog iets heel anders. Binnenkort gaat er weer gewerkt worden aan, naar ik begreep, de hoogwaterdeuren. Vorige keer verliep alles soepel, dus neem ik aan dat ook dit keer zich geen problemen voordoen.

Wel, meer niet op deze wonderschone dag. Morgen ga ik een kijkje nemen op o.a. Sluis St. Andries. Misschien kan ik daar ook wat opnamen maken

         terug naar Nieuws            

dinsdag 08 augustus  

Vandaag oog voor "bijzondere" schuttingen. Zo was daar een schutting van de Blizzard (023.15499) die met een forse bak na het schutten naar de fabriek van Covaco in het Munnikenland ging. Later, ver in de middag, kwam de combinatie weer terug (zie foto 4).        

Ook een combinatie van de Herman-Gré (03140122) met de bak C24 (023.16269) schutte. Deze kreeg in de sluis de Elsa mee richting Maas. Elsa (023.10943) voer als eerste uit en na wat recreanten de Herman-Gré met bak.

Staveren, Friezen noemen die stad tenminste zo, is de thuishaven van de grote (110 m) Faresia (023.29364) die met een aantal containers richting Maas ging. 

Dat was het weer voor vandaag, niet veel. Maar zien wat morgen in de sluis verschijnt.

           terug naar augustus         

zaterdag 05 t/m maandag 07 augustus 

In het weekeinde veel weg geweest en weinig schepen gezien. Toch maar een foto gemaakt van een jacht dat me gewoon opviel. Ik weet niets van dat scheepje, maar één blik was genoeg.

Vandaag nam ik de moeite om naar de brug te lopen, het was even droog, om een foto te maken van de Scheldestroom (027.16913) die richting Woudrichem ging.

Meteen nam ik ook een foto in de andere richting, dus naar Andel. Thuis gekomen zag ik dat ik o.a.  de Wodara (018.23235) had vastgelegd, ook leuk.

Toevallig had ik de camera in de hand toen ik een flink opvallend transport op de weg zag aankomen. Ik was te ver om details te onderscheiden, maar dat het een woninkje was is duidelijk.

Net was ik thuis toen een prachtig schip de sluis in kwam om richting Maas te gaan. In twee delen legde ik deze Zuidenwind (031.10600) vast.

Mijn laatste bijdrage vandaag is voor de Innovatie (023.37681). Dit schip uit Wijk en Aalburg ging ging zelfs in drie delen op de foto.

Dat was het weer deze keer. Het weer wordt beter, dus de foto's waarschijnlijk ook. Tot morgen?

            terug naar Nieuws        

vrijdag 04 augustus    

Een paar kleine toevoegingen aan eerdere gemaakte opmerkingen en/of geplaatste foto's. De genoemde Leendert G bijv, komt niet uit Werkendam, maar uit het Zeeuwse Middelburg.         

De Aldeano (023.11601) was gisteren voor mij een onbekend schip, maar onder een andere naam, nl. Titania, kende ik het schip heel goed. Ik begreep dat de schipper van deze Titania van een welverdiend pensioen is gaan genieten! Hieronder het schip nog eens als Titania.

Vanmiddag zag ik in het Munnikenland de mij onbekende Paradox (023.24692) liggen. Dat was natuurlijk een foto waard, ook al omdat ik dit schip toch echt niet kende.

Niet veel, maar dit was het wel voor vandaag, tot ziens tot zondag (of eerder of later natuurlijk).

            terug naar Nieuws        

donderdag 03 augustus  

 Behoorlijk slecht weer en dus maar opvallend weinig vaart . Maar wat nog meer opviel was de stremming van de sluis, zij het dat die kort was. Veel zal er dus niet aan de hand zijn geweest.       

Ondanks het weer zag ik toch een paar schepen die nog niet in mijn archief voorkwamen, de Belgische Nordica (023.26597) uit Schoten, de Rotterdamse Aleano (023.11601) en de Leendert G (023.07144) uit ik meen Werkendam.  

In het Munnikenland lag dicht bij de weg nog steeds de Naomi.

 Dan kreeg ik van Lennard en Arnoud, mijn neven uit Gouda, nog een foto toegestuurd uit Helsinki in Finland. De boys maken er een aardig tripje van en gelijk hebben ze.

Wel, dit was het weer voor vandaag. Waarschijnlijk komt de volgende update in het weekeinde, ik denk op zondag.

                    terug naar Nieuws

dinsdag 01 augustus   

Het is een rommeltje geworden door te weinig tijd te gebruiken. Morgen komt Lynn weer eens op bezoek, zij is een kei en kan mij weer wat uitleggen en zeggen wat ik allemaal verkeerd doe

Veel van de Adio (023.33376) hierboven is niet te zien en de samenstelling is ook enigszins komisch. Dat gaat ook op voor de Janna (021.03893) hieronder.

De volgende foto toont slechts één stuk van de Belgische Bully (060.03436) die op weg was naar De Heus in Andel. Straks is dat schip beter te zien.

Meteen maar tonen: de Bully aan de Rib druk bezig. Deze foto is ietwat scheef geworden, helaas ik kon de lens niet recht houden.

Dan was ik net te laat voor de Jalu (060.02172), ik haalde daarom een opname uit mijn archief.

Recreanten zet ik niet vaak op de foto, maar dit keer intrigeerde de naam zó dat ik het plaatje wel moest maken om daarna de naam Liverpool Lady te gaan googelen.


         terug naar Nieuws